Table of Contents
Betonin kuivaus rakennuksissa
Tuore betoni luovuttaa kosteutta, jos sille ympäröivät ilman olosuhteet sen sallivat. Mitä optimaalisemmat olosuhteet, sen nopeammin voi betonia kuivattaa. Betonin kuivatuksessa on kuitenkin tärkeää tietää muutamia asioita ja siksi on aina suositeltavaa käyttää ammattilaisia kuivauksen suunnittelussa.
Koska betonin kuivauksen voi aloittaa?
Ennen kuivausta betonin pinnasta on hiottava jälkihoitoaineet ja sidosliimat karkealla paperilla tai kuparilaikalla 2-3 vuorokauden päästä valun jälkeen, kun betoni on saavuttanut tietyn kovuuden. Pinta-aineet kannattaa poistaa, sillä ne hidastavat kuivumista. Riippuen betonin vesisisällöstä betonin kuivauksen voi aloittaa normaalisti n.12-18 vuorokauden kuluttua valusta. Liian aikainen kuivaus voi aiheuttaa betonin kutistumista ja halkeilua.
Kuinka nopeasti betoni kuivaa?
Betonin kuivuminen riippuu betonin vesisisältömäärästä, valun paksuudesta ja ympäröivän tilan lämpö- sekä kosteusolosuhteista. Betonin kuivausta voi nopeuttaa esimerkiksi valua lämmittämällä – vaikka lattialämmityksellä. Tärkein betonin kuivumiseen vaikuttava tekijä on ilman suhteellinen kosteus (RH).
Mitä taloudellista hyötyä on kuivaus olosuhteiden optimoimisella ja kuivumisen nopeuttamisella?
Märkä betoni luovuttaa kosteutta. Ilman kosteuden ollessa korkeana kahden viikon ajan luo jo ison vaaran homekasvuston syntymiselle sisätilan rakenteisiin. Jos ilma on kosteaa, betoni kuivuu hitaasti tai pahimmillaan ei lainkaan.
Pelkästään työmaan valmistuminen aikataulussa vaatii, että betoni kuivuu tarvittavasti ennen suunniteltua lattian pinnoitusta. Lattiapinnoituksen viivästyminen siirtää samalla muita sisätilatöitä ja on usein syy työmaan viivästymiseen. Jos lattia-asennukset on asennettu, kun betoni on vielä kuivumistilassa, se voi aiheuttaa kosteusvaurioita.
Lattiapäällysteiden korjaus voi olla jopa 5-kertainen alkuperäisiin asennuskustannuksiin. Yleensä vauriot näkyvät vasta kun rakennus on jo käytössä. Huomioitavaa on myös terveyshaitat ja niistä aiheutuvat mahdolliset oikeudenkäyntikulut.
Lattiapinnoituksen viivästyminen siirtää samalla muita sisätilatöitä ja on usein syy työmaan viivästymiseen. Rakennuksen viivästyminen voi aiheuttaa piilokuluineen pahimmillaan jopa satojen tuhansien kustannuksia.
Mitkä ovat optimaaliset kuivausolosuhteet betonille?
Sisäilmayhdistys.fi mukaiset ilman olosuhteet betonin kuivaukselle:
Lämpötila: +20℃ , suhteellinen kosteus: RH 50 tai alle.
Mitä kuivaimia betonin kuivaukseen voi käyttää?
Betonin kuivaukseen parhaiten soveltuvat sorptiokuivaimet, millä päästään kuivamaan ilma alle 7g-vettä / ilmakiloa kohti. Sorptiokuivain on hyvä vaihtoehto esimerkiksi pientalorakentajalle. Sorptiokuivaimen haittapuolena on ilman lämpötilan nostaminen, mikä tekee työskentelystä samassa tilassa raskasta.
Suurien rakennustyömaiden ongelmat betonin kuivauksessa
Tavallisesti kuivaus aiheuttaa lämpöä. Suurilla rakennustyömailla ongelmaksi koituu, kun työntekijät sammuttavat kuivaimia asennuksen ajaksi, tai pahimmassa tapauksessa avaa ikkunoita tilan viilentämiseksi.
Ikkunan avaaminen päästää kosteaa ulkoilmaa rakennukseen. Ulkoilman päästessä sisään kuivain menettää hyötynsä kun optimaaliset kuivaus olosuhteet romuttuvat ja betonin kuivaus hidastuu.
Mikä on paras kuivaus ratkaisu suuriin rakennuskohteisiin?
Drymobil-Rakennuksen ulkopuolinen kuivain, jonka tuloilma on n.20℃ ja kuivausteho mallista riippuen 24-48kg/h ilmamäärällä: 5000-7000m³/h.
- Rakennuskohteessa optimiolosuhteet ovat jatkuvat ympäri vuorokauden.
- Rakennuksen ilman on kesäaikaan: 22-24℃ Drymobil rakennuskuivaus.
- Ei irtokuivaimia sisätiloissa
- Tehokkuus: ilmantulo 5000-7200m³/h Kuivausteho: 24-48kg/h
- Vaihtoehtoinen jäähdytyslaitteisto mahdollistaa mukavat olosuhteet jopa -50% pienemmällä sähköntarpeella
Kysy meiltä ratkaisua betonin kuivaukseen.